Civata ve Vidalar İçin Delik Ölçüleri   

Cıvatalar;

Genel teknikte, aynı cinsten veya baÅŸka cinslerden iki veya daha fazla parçayı birleÅŸtiren ve istenildiÄŸinde tekrar baÄŸlanabilecek ÅŸekilde çözülebilen en mühim baÄŸlantı elemanlarıdır. BaÄŸlantının iÅŸletmede fonksiyonunu yapabilmesi için cıvatanın ve konstruksiyonun gerekli tecrübe ve teknik bilgiyle hesaplanması ve konstruksiyonunun yapılması gerekmektedir. Bu kitapta verilen bilgilerin yanında diÄŸer literatür ve hesap esaslarından faydalanılması akıllıca bir karardır. Bu kitapta önerilen kaynaklardan baÅŸka, bir sürü diÄŸer dillerle yazılmış yardımcı kaynağın olduÄŸuda unutulmamalıdır. Cıvatayı tam ve hassas olarak hesaplamak günlük konstruksiyonda yapılmaz ve hesabı yapılsada kazanç getirmez. Pratikte tablolar yardımı ile cıvata seçilir ve kullanılır. Gerekirse detaylı ve hassas kontrol yapılır. Burada günlük imalat uygulamalarında yapılan bir kaç örnek verilmiÅŸtir. Hesabın nasıl yapılacağı konstrüktörün kendisine bırakılmıştır. Hesaplama yolu Ä°lk olarak bir cıvataya gelen yük bulunur. Cıvatanın seçimi için zorlama durumu, cıvatayı zorlayan boyuna kuvvet ve cıvata malzeme kalitesine göre tablodan cıvatanın annma çapı seçilir.

Kontroller:

1. BaÄŸlanan parçaların montajda cıvatayı sıkan max. ön germe kuvvetinin etkisinde yüzey basıncına dayanıp dayanmadığı kontrol edilir. EÄŸer baÄŸlanan parçalar yüzey basıncına dayanamıyorlarsa, alınacak önlemin seçilmesi gerekir. ÖrneÄŸin: Yüzey basınç deÄŸeri daha yüksek olan malzemeden yapılmış rondela kullanmak gibi (GG 20).

2. BaÄŸlatı temas yüzeylerinin ayrılmaması için gereken sıkıştırma kuvveti bulunur ve bu deÄŸer cıvata ile eriÅŸilecek sıkıştırma kuvveti ile karşılaÅŸtırılır. EÄŸer yeterli deÄŸilse, yeterli olan cıvatanın seçimi ve hesabın tekrar baÅŸtan yapılması gerekir.

3. Cıvatanın kabaca kontrolü.